DX Adventure | Het starte allemaal met het idee “laten we samen eens iets doen”

Sinds vele jaren heb ik regelmatig contact met ON4ANN Erik. We hadden het vaak over DX-pedities die we in het verleden ieder op onze eigen manier beleefde. We zouden vroeg of laat de handen in elkaar slagen en samen eens iets organiseren.

Tijdens onze gespreken merkte we beiden dat we regelmatig dezelfde opmerkingen kregen van andere radioamateurs. Mensen die ons duidelijk lieten horen dat ze ook eens graag op DX-peditie wilde, maar nergens de kans kregen om mee te gaan. Andere lieten ons horen dat ze zelf wel eens een DX-peditie willen organiseren maar ze zelf geen idee hebben hoe ze er moesten aan beginnen. Van andere hoorde we dat ze niet de kans kregen omdat ze niet bij de juiste sectie of club behoorde. Iets wat we allebei persoonlijk wel jammer vonden, want we zijn allemaal met dezelfde hobby bezig.

Tijdens de Covid-19 situatie hadden we net iets meer vrije tijd en hadden we regelmatig videomeetings. We vonden dat het hoog tijd was om aan iets nieuw te werken. Een project dat blijvend zou zijn, een project waar mensen kunnen aan deelnemen en meewerken zonder ze lid moeten zijn van één of andere club of sectie. Iets waar we allemaal samen aan bouwen en project waar in de toekomst andere ideeën bespreekbaar moeten zijn, kortom iets waar we samen aan werken, zonder dat we iemand dan ook maar iets verplicht zijn.

Onze plannen werden steeds concreter, en gingen opzoek naar een leuke naam, niet echt een makkelijke opdracht, want we wilde dit koppelen aan een dezelfde domeinnaam. Uiteindelijk viel het doek en werd het “DX-Adventure”.

Tijdens onze videomeetings brainstormde we over het logo en een eigen DX-Adventure website. Onze “to do list” was zeer lang, maar we hadden geen haast daar de wereld zo goed als bijna stil stond door de Covid-19 pandemie.

We merkten beiden dat we door deze toch wel vreemde situatie erg verlangde naar een nieuwe DX-peditie. We waren het er dadelijk over eens ” laten we hier maar werk van maken”. Een dag later stuurde ik Erik een email met de vraag wat hij dacht van Svalbard. Iets later ging de telefoon, Erik vond het een leuk idee en zo ontstonden de plannen voor onze eerste DX-peditie samen.

We moesten heel wat dingen uitzoeken: Hoe geraken we op onze bestemming, wat zijn de onkosten voor de extra bagage, verblijfplaatsen zoeken, radioamateur vergunning in orde brengen en kunnen we een speciale roepnaam bekomen etc, etc… Met veel passie begonnen we aan deze opdracht. Erik maakte al snel de opmerking dat ik dit niet aan 100%, maar aan 200 % inzet deed. ’s Avonds had hij een voorstel, in het midden van de nacht zat het volledige voorstel uitgewerkt in zijn mailbox. Mijn excuus Erik, blijkbaar zat ik even in “overdrive modus” ,o)

Na heel wat uren opzoekwerk, hadden we concrete plannen, een idee van de onkosten en konden we opzoek gaan naar operators. Persoonlijk stelde we ons de vraag of we vijf mensen zouden vinden die samen met ons naar het koude noorden wilden reizen. We verstuurde het voorstel met uitnodiging op een late zondagnamiddag naar wat radioamateurs die in het verleden reeds hun interesse toonden. Op slechts enkele uren tijd kregen kregen we 8 positieve reactie van mensen die dadelijk bevestigde  dat ze mee wilden gaan. Dit enthousiasme hadden we niet totaal verwacht, sommige waren zeer blij met het doel en voorstel van DX-Adventure. De dag nadien hadden we 11 inschrijvingen. Tot grote verbazing bleven mensen hun interesse tonen en hebben we een stop moeten plaatsen bij 15 personen. Tot onze grote spijt hebben we ook mensen moeten teleurstellen. We hebben tevergeefs gezocht naar extra plaatsen om te overnachten, maar we konden enkel vaststellen dat dit niet haalbaar | betaalbaar was.

Het team: DJ5MO Jelmer | ON2BDJ Willy | ON4ANN Erik | ON4BR Carlo | ON4CKM Cedric | ON4CDU Patrick | ON4DTO André | ON4EC Erik | ON4MA Marc | ON5RA Pascal | ON5UR Max | ON6CC Marc | ON7RU Franky | ON8AK Marc | ON8AZ Francis. We zijn er ons bewust van dat we een geweldig team hebben en kijken er enorm naar uit.

We zijn er ons bewust van dat we een geweldig team hebben voor onze eerste DX-Adventure DX-peditie en kijken er enorm naar uit.