11.04.2022 | Alex ON6AJ bedankt voor uw medewerking in dit QO-100 project!

Graag wil ik Alex Jamar ON6AJ bedanken voor zijn enorme inzet in ons JW QO-100 project.

Vanaf het ogenblik dat de plannen bekend raakten was Alex geïnteresseerd in onze QO-100 DX-peditie en vooral erg behulpzaam met het bouwen van het station.

De SG-Lab UP-Transverter en PA werden klaargemaakt en voorzien van de nodige koelvinnen. De combined feed werd volledig gebouwd door Alex, en goed was niet goed genoeg. Alex bleef de nodige aanpassingen doen om het station steeds maar beter te maken.

Ook vandaag kwam Alex langs en werden de laatste problemen opgelost en alles werd nog eens opnieuw grondig nagekeken. We willen echt niets aan het toeval over te laten.

27.03.2022 | QO-100 testdag

Vandaag QO-100 testdag, aanwezig waren ON4CKM Cedric, ON4DCU Patrick, ON4EC Erik en mezelf ON5UR Max.

Voor we richting Svalbard vertrekken wilde we toch nog enkele dingen testen en ondervinden. Belangrijk was dat er geen conflicten zouden ontstaan als we twee stations tezamen op één locatie zouden gebruiken.

Na een namiddag verschillende testen te hebben gedaan, hebben we weer een nieuwe “to do lijst”.

Onze stormproef voeten gaan we nog wat verbeteren en extra verstevigen. In de maand april kan het weer nog zeer guur zijn en we laten liever niets aan het toeval over.

Een “dank u wel” aan iedereen thuis die heeft meegewerkt tijdens deze testdag. Bedankt voor het aanroepen, het maken van een QSO en het geven van jullie feedback op onze testen – audio etc…

16.02.2022 | Bedankt Ibrahim Mohd Alshahri A71UN | A71BI | Alfa Telecom

Ibrahim Mohd Alshahri A71UN | A71BI wist reeds zeer lang dat we een poging gingen ondernemen om QO-100 te activeren tijdens onze Svalbard DX-peditie.

Ibrahim is een frequent Es’hailsat-2 QO-100 gebruiker, de satelliet kent voor hem nog weinig geheimen. Hij was tevens enorm enthousiast en verwonderd over alle moeite die we doen om deze eerste JW QO-100 DX-peditie tot een goed eind te brengen. Hij toonde zijn vertrouwen in onze DX-peditie met een zeer gulle donatie waarvoor we Ibrahim enorm dankbaar zijn.

Naast actief radioamateur A71UN | A71BI is Ibrahim tevens eigenaar van Alfa Telecom in Doha Qatar. Zijn bedrijf is gespecialiseerd in: Twee Weg Radiocommunicatie systemen | IT oplossingen | IT Consultant | leverancier IT infrastructuur.

Max: Ibrahim ik hoop je ooit persoonlijk in Doha | Qatar te kunnen bedanken voor uw medewerking aan deze DX-peditie.

29.01.2022 | Bedankt Basecamp Explorer | Isfjord Radio voor uw medewerking

We zitten op 78° noord, met een zeer lage elevatiehoek van slechts 3° op het randje van de QO-100 footprint. Met deze info moesten we opzoek naar een locatie voor de eerste QO-100 DX-peditie ooit vanuit Svalbard.

De vele bergen rondom ons in Longyearbyen maken het ons totaal niet mogelijk om de Es’hailSat  QO-100 te bereiken. We moesten dus opzoek naar een locatie. Na een lange zoektocht viel ons oog op het plaatsje Kapp Linné, een open ruimte, geen bergen of bergtoppen in de nabijheid en tevens de locatie waar Isfjord Radio gevestigd is. In Kapp Linné hebben we de meeste slaagkansen om de OQ-100 satelliet te bereiken.

Bij de zoektocht naar een locatie om te verblijven kwamen we terecht bij Basecamp Explorer – Isfjord Radio. Meer dan één jaar geleden verzonden we onze eerste emailberichten en al vrij snel kwamen we in contact met Malin Stark en Birgitte Tautra Vegsund.

Malin en Birgitte vroegen ons waarom we naar Kapp Linné wouden komen en verblijven in het Isfjord Radio kamp. Na wat enkele e-mailberichten met extra informatie en gegevens kregen we heel goed nieuws:  “we waren welkom” om vanaf daar een poging te doen om als eerste ooit de QO-100 satelliet te bereiken.

Enkele dagen kwam er nog meer goed nieuws, Basecamp Explorer wilde zelfs onze DX-peditie mee steunen!

Svalbard is voor ons een land met 1001 vragen en nog zoveel onwetendheid. Maar de afgelopen tijd beantwoordden Malin en Birgitte spontaan onze vele vragen. Daarvoor wil ik ze toch even bedanken, want zonder de steun van Basecamp Explorer en hun medewerking, zou onze QO-100 DX-peditie nog veel moeilijker zijn. We kijken er naar uit om hun in April persoonlijk te bedanken.

7.12.2021 | Patrick ON4DCU beslist om mee te gaan naar Kapp Linné voor de QO-100 DX-peditie

Het was eind november toen we de vraag kregen van Patrick ON4DCU of er een mogelijkheid was om nog deelnemen aan de QO-100 DX-peditie. Een vraag die we niet dadelijk konden beantwoorden. De afspraken waren reeds gemaakt, er moesten nieuwe afspraken gemaakt worden en er was een extra sneeuwscooter en extra security nodig.

Maar dankzij de goede samenwerking met Birgitte van “Basecamp Explorer” en Stefano en Anja van “Poli Arctici” konden we Patrick een kleine twee weken later  vertellen dat alles geregeld was en hij mee kon.

Een extra operator geeft ons meer mogelijkheden en al vrij snel stelde we ons zelf de vraag of een tweede QO-100 station niet tot de mogelijkheden kon behoren. We zouden nog meer radio amateurs de kans geven deze nieuwe QO-100 prefix te werken.

Enkele dagen later stuurde we een nieuwe aanvraag naar NKOM “Spectrum Department Norwegian Communications Authority” in Noorwegen met de aanvraag voor het bekomen van een speciale roepnaam voor de eerste QO-100 DX-peditie in Svalbard.

05.12.2021 | Alex ON6AJ werkt volop aan het QO-100 station

Alex ON6AJ doet de nodige inspanningen om het eerste QO-100 station klaar te krijgen. Hier enkele foto’s van de gecombineerde feed: 4.5 Turns Helix Uplink | Bulls Eye LNBF Downlink. De behuizing werd gemaakt met een 3-D printer.

• Offset Dish: Triax TDS 100LG | Gain: 39.5dBi @ 11.7 Ghz. | F/D Ratio 0.62 | Beamwidth 2°

12.07.2021 | Mijn droom is, dat jullie dromen werkelijkheid worden! Laten we er samen voor gaan

We hadden een plan en tevens zoveel vragen, maar was ons plan ook realiseerbaar? Weken opzoekwerk via Google en heel wat email berichten waren nodig om op zoek te gaan naar de juiste persoon of firma. Met sommigen communiceerden we weken en kregen we uiteindelijk nog een negatief antwoord. De teleurstelling was dan vaak groot en moesten we onze zoektocht opnieuw starten vanaf nul.

We bleven er steeds hoop in houden dat er toch ergens iemand moest zijn die zijn schouders mee onder ons project wilde plaatsen, iemand die in onze plannen geloofde en er 200 %  mee wou voor gaan.

We kwamen in contact met Stefano Poli die zijn eigen bedrijf “Poliarctici” startte in 1999 op Svalbard. Iemand met meer dan 20 jaar ervaring in deze regio en ons al zeer snel een goed gevoel gaf.

Na enkele email berichten stuurde Stefano: “My dream is, that your dreams come true and lets go for it together”. Het voelde goed aan en we merkten al zeer snel dat Stefano zeer veel ervaring had en enorm gedreven was om samen ons doel te bereiken.

Stefano benadrukte dat we goed moesten beseffen dat het in de maand april nog steeds volop winter is in Svalbard en het weer enorm guur kan zijn. We moeten 100 km reizen op een sneeuwscooter bij temperaturen van -20° tot -25 ° (gevoelstemperatuur kan nog lager liggen). Bij goed weer zal deze trip vijf uur in beslag nemen, bij slecht weer doen we er snel meer dan 7 uur over.

Tijdens deze trip hebben we voor onze eigen veiligheid drie gidsen nodig, drie sneeuwscooters met slede voor het transporteren van het materiaal, wapens, extra beveiliging enz. Op onze locatie mogen we ons niet buiten begeven om bv antennes te plaatsen zonder extra beveiliging – bewaking omdat we ons in een “Wildlife area” begeven.

Zes maand later kunnen we eindelijk zeggen dat we een goed plan hebben en het werkelijk gaan realiseren. We hebben goede afspraken, contracten en de eerste voorschotten zijn reeds betaald.

10.03.2021 | SG Laboratory heeft alle vertrouwen in onze QO-100 Svalbard DX-peditie

Alex ON6AJ wist reeds lang dat we plannen maakten voor een QO-100 DX-peditie naar Svalbard. We moesten nog zoveel dingen voor elkaar zien te krijgen en dat op zich was al een hele uitdaging. Maar Alex had er alle vertrouwen in dat het qua organisatie zeker goed zou komen. Hij besprak dit met zijn vrienden van SG Laboratory in Bulgarije. Zij waren dadelijk bereid om ons te steunen in deze nieuwe uitdaging.

Via deze weg onze dank aan Alex ON6AJ voor het onderhandelen en SG Laboratory uit Bulgarije voor hun vertrouwen in onze JW0X QO-100 DX-peditie.