0
19 reiskoffers, goed voor meer dan 437kg radio materiaal
0
Svalbard, een land met slechts 2000 inwoners, maar er leven meer dan 3000 ijsberen
0
Zijn de onkosten voor de QO-100 DX-peditie. Uw steun is meer dan welkom
0
De meest noordelijke bewoonbare plaats ter wereld!

Veertien Belgen en één Nederlander met Duitse callsign gaan naar Svalbard…  het zou de slagzin kunnen zijn van een goede grap, maar dat is het niet. DX-Adventure stelde een nieuw DX-team samen en gaat van 19 tot 26 april 2022 naar het hoge noorden voor een DX-Peditie naar Svalbard.

DX-Adventure

DX-Adventure is een nieuwe uitdaging van Erik de Mey ON4ANN en Max van Rymenant ON5UR. Begin 2021 bundelden we onze krachten en werkten we aan het nieuwe project. Al vrij snel beslisten we dat we naar de meest noordelijke bewoonbare plaats ter wereld wilden reizen “Svalbard”.

15 Enthousiaste team leden

Het team bestaat uit 15 zeer enthousiaste radio amateurs, bijna allemaal ervaring in het deelnemen of organiseren van DX-pedities. Onder het motto “You hear our signals, we feel the pile-up” trekken we  van 19-26 april 2022 gemotiveerd richting Svalbard.

5 HF stations in Longyearbyen

Het doel is om 5 stations op te bouwen vanop drie verschillende locaties vanuit Longyearbyen de hoofdstad van Svalbard. De stations zullen actief zijn op de HF banden, in verschillende modes (CW | SSB | RTTY | FT8 | FT4). Indien de condities het toelaten, trachten we 24 uur per dag actief te zijn.

De eerste JW QO-100 DX-peditie ooit, een zware uitdaging

De eerste QO-100 verbindingen maken ooit vanop Svalbard is de grootste uitdaging van deze DX-peditie.  ON4CKM Cedric, ON4DCU Patrick en ON5UR Max zullen een ruige sneeuwscooterrit maken van bijna 100 km bij temperaturen van -20° – 25° Celsius om hun doel te bereiken. Kapp Linné is het enige plaatsje in de omgeving dat uitzicht op de QO-100 satelliet mogelijk maakt op slechts 3° boven de horizon. Svalbard ligt ook nog eens op de rand van het satellietgebied (footprint), wat de uitdaging nog groter maakt. Wij willen zoveel mogelijk radio amateurs de mogelijkheid geven deze eerste QO-100 DX-peditie te werken. Voor deze unieke uitdaging hebben we ook een speciale callsign JW100QO.

Mooie beelden van een trip naar Isfjord Radio in Kapp Linné. Naar deze locatie moeten wij ons verplaatsen voor de QO-100 DX-peditie.

Een team van fotografen reisde naar hoge noorden en maakte deze mooie reportage “Svalbard | 10 Perfect days”

Bezoek de grootste zaadbank van de wereld “The Doomsday Vault” een project van Bill Gates.

BBC Four maakte een zeer mooie reportage over Svalbard “BBC Nature”s Microworld Svalbard”.

Enkele leuke weetjes over Svalbard

Een nacht in Svalbard duurt drie maanden in de winter. Kan je u voorstellen dat je drie maanden lang geen zonsopgang ziet? Het tegenovergestelde van de middernachtzon in de zomer is de poolnacht tijdens de winter. Hij begint rond begin november en eindigt eind januari. Gedurende die tijd ziet u geen glimp van het zonlicht in Spitsbergen.


In Spitsbergen zijn er meer ijsberen dan mensen. Svalbard telt iets meer dan 2000 inwoners en een geschatte ijsbeerbevolking van meer dan 3000. Het is een van de beste plaatsen op aarde om ijsberen in hun natuurlijke omgeving te zien.


Longyearbyen is de hoofdstad van Svalbard. Het heeft alle infrastructuur die u van een normale stad mag verwachten, inclusief hotels, winkels en een internationale luchthaven. Het is de eerste plaats waar u aankomt tijdens uw reis naar Svalbard.


Longyearbyen ligt zo noordelijk dat het slechts 1200 km van de Noordpool verwijderd is. Het is geen verrassing dat Spitsbergen een rijke geschiedenis heeft van ontdekkingsreizigers die erop uit trokken om de noordpool te veroveren.


De grootste wereldwijde zaadkluis bevindt zich in Svalbard. De zaadkluis bevindt zich aan de rand van Longyearbyen, dicht bij de luchthaven, en werd in 2008 geopend. De zaadkluis is gevestigd in een voormalige koolmijn en bevat kopieën van alle zaden ter wereld om te voorkomen dat ze verloren gaan in geval van een wereldwijde crisis. U kunt zien waar de bijnaam ‘The Doomsday Vault’ vandaan komt.


Het is hoogst onwaarschijnlijk dat je iemand tegenkomt die op Spitsbergen is geboren. Svalbard heeft geen inheemse bevolking. Iedereen die er woont is van buitenaf en vrouwen mogen er niet bevallen. Door de afgelegen ligging zijn vrouwen verplicht een paar weken voor hun uitgerekende datum naar het vasteland van Noorwegen te reizen om daar te bevallen van hun baby.


Er zijn slechts 2000 inwoners, maar toch telt Longyearbyen inwoners uit meer dan vijftig landen, een van de meest diverse plaatsen ter wereld. Dankzij de ontspannen houding ten opzichte van immigratie kan iedereen er komen wonen en werken.


60% van het land op Spitsbergen is bedekt met ijs. Svalbard is een bevroren woestijn die bestaat uit bergen en gletsjers. Grote delen van het land zijn het hele jaar door bedekt met ijs. Ausfonna is de grootste ijskap van Spitsbergen en bedekt een deel van het eiland Nordaustlandet. Deze ijskap alleen al beslaat 8120 km2 land.


Er zijn meer sneeuwscooters dan mensen in Svalbard. Aangezien er nauwelijks wegen zijn en zeer veel ijs, is het logisch dat de sneeuwscooter buiten de zomermaanden het favoriete vervoermiddel is.