Wij gaan de uitdaging aan… Noteer alvast 22 | 23 | 24 april 2022 in uw agenda. Vanop 78° Noord, de eerste Svalbard “QO-100 DX-peditie”

Toen we op sociale media de eerste berichten plaatsten dat we plannen maakten om naar Svalbard te reizen, werden we vrij snel gecontacteerd door verschillende radioamateurs vanuit gans Europa met de vraag of QO-100 aan bod zou komen tijdens deze DX-peditie.

Andere mensen wilden ons een volledig QO-100 station ter beschikking stellen. We hebben ieder bericht beantwoord, dat we zouden bekijken wat er mogelijk was.

We hebben ondertussen al wat opzoekwerk gedaan en tot onze grote verbazing vonden we nergens iets terug van QO-100 activaties vanuit Svalbard. De zoektocht ging verder maar die leverde niets op. We zochten contact met actieve QO-100 gebruikers, maar niemand had JW – Svalbard in zijn logboek. Dit ging ons nog meer boeien en we moesten vaststellen dat blijkbaar nog nooit iemand QO-100 had geactiveerd vanuit Svalbard.

We hebben verschillende QO-100 footprints aandachtig bekeken en heel wat websites doorspit zodat we ons verder konden voorbereiden. We kwamen erachter dat de QO-100 satelliet vanuit Longyearbyen totaal niet bereikbaar is. De hoge bergtoppen en de zeer lage elevatie van slechts 3° maakte het niet mogelijk. Dit vaststellen was geen fijn gevoel en deed ons dadelijk beseffen waarom nog niemand QO-100 activeerde vanuit Svalbard. We waren ondertussen zo erg geboeid dat we onze zoektocht naar een oplossing bleven verder zetten.

Via Google en het bekijken van heel wat YouTube filmpjes viel ons oog op Svalsat. Svalsat is een satelliet basis van ESA op 400 meter ASL. We hadden contact met de Ole Petter Storstad van het ESA Svalsat station. Hij beantwoorde netjes al onze berichten maar hij kon ons jammer genoeg niet helpen. Hij was reeds twee jaar terug vertrokken uit Svalbard en was niet langer directeur van de ESA Svalsat basis. Alle andere contacten met Svalsat leverden ons niets op. Na verder opzoekwerk zouden ook hier de bergtoppen een probleem blijven vormen. Dus geen garantie op succes vanop deze locatie en dat risico wilden we zeker niet nemen.

Kapp Linné – Isfjord Radio

Uiteindelijk viel ons oog op Kapp Linné een plaats waar tevens Isfjord Radio is gelegen. Vanop deze locatie hebben we een mooi open zicht richting de QO-100 satelliet en geen bergtoppen die ons het leven zuur kunnen maken.

Tijdens de maand April is het nog erg guur winterweer, waardoor Kapp Linné niet bereikbaar is per boot omdat de zee volledig is dicht gevroren. De enige manier om daar te geraken is met sneeuwscooters. Via het vaste land is dit een trip die minstens vijf uur in beslag neemt bij temperaturen van -20° a -25° Celcius. Als het weer erg slecht is, kan dit snel uitlopen tot zeven uur.

Opzoek naar een verblijfplaats en iemand die ons veilig naar Kapp Linné kan brengen

We moesten dus op zoek naar transport en een verblijfplaats waar de JW0X QO-100 DX-peditie kon plaatsvinden. We kwamen in contact met het Basecamp in Lonyearbyen en het Isfjord Radio Hotel in Kapp Linné. Birgitte en Mallin reageerden op al onze e-mails zeer zorgvuldig. Ze begrepen dat de locatie voor ons van zeer groot belang was en beloofden hun medewerking. Het was duidelijk dat ze aan ons QO-100 project wilden meewerken en we kregen dan ook het goede nieuws dat we welkom waren in het Isfjord Radio Hotel.

De maanden nadien werden er nog belangrijke punten besproken en e-mails verzonden. We hadden de indruk dat Birgitte het steeds boeiender vond en wat later kregen wij zelfs het goede nieuws dat het Basecamp één van onze sponsors wou worden. Via deze weg een welgemeende “dank u wel” aan het ganse team voor de medewerking en de sponsoring.

Na bijna zes maand hebben we eindelijk een goede partner gevonden voor het transport

Eindelijk ! Want na bijna zes maand kunnen we ook het transport voor de QO-100 activatie aanvinken op onze “to do list”. Ik durf zelfs te schrijven dat dit het moeilijkste deel van de DX-peditie is geworden en het was echt geen makkelijke opdracht om iemand te vinden die ons naar Kapp Linné wou brengen.

We kwamen in contact met Stefano Poli die sinds 1999 actief is met zijn eigen bedrijf Poliarctici in Svalbard. Stefano luisterde aandachtig naar het doel van onze trip. Hoeveel operatoren willen er mee ?  Hoeveel bagage zal er zijn ? Wanneer wil je reizen enz… Om alles betaalbaar te houden stelde Stefano zelf voor om met drie sneeuwscooters te gaan, drie operators en tevens drie gidsen, gidsen met ervaring die ons veilig naar Kapp Linné willen brengen.

Stefano gaf ons veel vertrouwen en een goed gevoel. We beslisten daarna vrij snel dat we deze uitdaging samen met zijn bedrijf “Poliarctici” zouden aangaan. De overeenkomst werd opgemaakt en het voorschot werd betaald.

Wij gaan de uitdaging aan en willen U in het JW100QO en JW0X QO-100 logbook
We willen zoveel mogelijk radioamateurs de kans geven deze DXCC te werken via QO-100

ON4CKM Cedric, ON5UR Max en ON4DCU Patrick gaan de uitdaging aan en zullen naar Kapp Linné afreizen en daar 3 dagen verblijven en trachten 24 uur per dag actief te zijn. We zullen met twee stations actief zijn, we zullen actief zijn als JW0X en JW100QO om zo nog meer radioamateurs de kans te geven deze nieuwe DXCC te werken.

Om zolang mogelijk actief te kunnen zijn vanuit Kapp Linné gaan we zeer vroeg reizen en starten we onze trip al om 5.00 uur ’s morgens. Stefano zal ons terug komen ophalen op zondagavond rond 19.00 uur, zodat we na middernacht terug zullen aankomen in Longyearbyen.

Wij appreciëren uw steun voor de QO DX-peditie enorm

De gemaakte onkosten voor de “QO-100 DX-peditie” lopen momenteel reeds op tot 9846.00 €. Dit is een grote kost voor drie teamleden voor deze 3 daagse QO-100 DX-peditie. Daarom rekenen we ook op de vrijwillige steun van de radioamateurs en QO-100 gebruikers. Elke bijdrage, hoe klein is meer dan welkom voor dit deel van de DX-peditie.

Wil jij een donatie doen, neem dan een kijkje op onze sponsor pagina.

Een donatie kan ook gebeuren via een bankoverschrijving. Binnen de EG landen is een internationale bankoverschrijving gratis en zijn er geen bankkosten aan verbonden.

KBC rekening nr: BE98 7343 8621 3993
Belangrijk
: Vergeet de mededeling en uw callsign niet.
Voorbeeld: JW0X | JW100QO – QO-100 – ON5UR.

Ook al is er financieel nog heel wat werk te verrichten, het doet ons nu al enorm deugt dat mensen ons vrijwillig hun hulp aanbieden. ON6AJ Alex contacteerde ons regelmatig, bouwt mee aan het QO-100 station en bezorgde ons reeds twee commerciële sponsors. Waarvoor onze oprechte dank Alex.

Deze bedrijven geloofde dadelijk in het slagen van deze DX-peditie. Bedankt voor jullie steun, wij appreciëren dit enorm!

ON5UR QSL Printing | Belgium
Datasession | Belgium
SG Lab | Bulgaria
Alfa Telecom | Qatar
Radiosport headsets | Arlan Communications | USA
ERS Telecom | Belgium
Van Dijken Electronica | The Netherlands
Basecamp Explorer | Svalbard
Poliarctici | Svalbard
Hamshop | The Netherlands
LBS | Low Band Systems | Russia
Triax | Denmark
Wimo | Germany
SSB | Germany
Stockcorner | The Netherlands
TinyTronics | The Netherlands
RF Guru | Belgium
Weepee | Belgium

Zonder onze sponsors was deze DX-peditie niet mogelijk

Ontmoeting met Minister van excellentie Mr. Abdullah Bin Hamad Al-Attiya in Doha – Qatar

Na de “CQ World Wide DX Contest” 2019 in Doha | Qatar werd gans het A73A team ontvangen door de voormalige Vicepremier van Qatar Mr. Abdullah Bin Hamad Al-Attiya in zijn paleis. Een zeer bijzonder en speciaal moment dat we nooit zullen vergeten.

QARS “Qatar Amateur Radio Society”, Amsat-DL, Sabaan Mismar Al-Jassim A71BP en Mr. Abdullah Bin Hamad Al-Attiya A71AU speelde een zeer belangrijke rol in gans het QO-100 project.

Het was Mr. Abdullah Bin Hamad Al-Attiya A71AU die een druk op de rode knop gaf voor de lancering van de QO-100 transponder. De radioamateur transponder zit aan boord van de Es’hailsat-2, dat is een commerciële TV Satelliet. De satelliet is gelanceerd op 15 november 2018 en is actief vanaf 12 februari 2019.

Foto van links naar rechts:
A71BP Sabaan Mismar Al-Jassim | Secretaris-Generaal van de Qatar Amateur Radio Society (QARS).
ON5UR Max Van Rymenant.
A71AU Minister van excellentie Mr. Abdullah Bin Hamad Al-Attiya | Voorzitter van de Qatar Amateur Radio Society (QARS)
A71EM Juma Al Kuwari.